H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. január 22., 00:59 - Vince

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Az Új Pedagógiai Szemle 2015/3-4. számában megjelent Darvas Mátyás Konferencia az iskolai közösségi szolgálatról című írása, amelyben intézményünk is szerepelt, a szerző rávilágított a feladat nehézségeire és szépségeire. Új aspektusból mutatjuk be most iskolánkat, a munkánkat alapvetően meghatározó területet, az integráció kérdését, a folyamat állomásait, az elért eredményeket foglaljuk össze.
H
Emelkedett a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek száma: az óvodákban 4,5 százalékkal lettek többen, míg az általános iskolákban 1,6 százalékos a plusz. Eközben csaknem ötvenezerrel kevesebben vesznek részt a mostani tanévben nappali tagozatos oktatásban-nevelésben, mint tavaly - derül ki a KSH legfrissebb oktatási jelentéséből. A folyamatosan csökkenő diáklétszámra egyre több pedagógus jut, emellett nőtt a nem állami fenntartású általános iskolák és gimnáziumok aránya is - írja az mno.hu.
Bár a gimnáziumból kikerülő diákok elsősorban a felsőoktatás felé vennék az irányt, azt tartják vonzóbb karrierútnak, a tandíjak és a képzésekkel összefüggő költségek sokszor túlzott terhelést jelentenek a családnak, ezért egyre többen az egyetem, főiskola előtt egy érettségire épülő OKJ-s képesítést szereznek. Horváth Gáborné, a Gyermekház Általános Iskola, Gimnázium, és Szakképző Iskola szakképzési vezetője szerint az érdeklődés ezek iránt a képzések iránt a Gyermekház Iskolánál változó, de az egész OKJ-s terület bizonytalan most.
A gyerek pedig bezuhan az új szabályozás által hagyott szakadékokba, és hirtelen ott áll árván, mert mégsem veszi fel az iskola, vagy azért nem járhat oda, mert az intézmény különféle okok miatt megszűnt, az SNI-s, "túlkoros", "problémás" „speciális fejlesztésre szoruló” és hasonló szitokszavakkal illetett gyerek elhelyezése, oktatása pedig úgy tűnik, senkinek sem feladata és felelőssége. Vagy csak kikerül az intézményre a virtuális felirat "átalakítás miatt a nyitvatartás egész nap zárva." (Bezzeganya)
Kitiltották Leventét a Naphegy téri Oxygen nevű wellnessközpontból. A hétéves kisfiú szeretett odajárni, édesapja vitte havonta egyszer-kétszer, eddig vagy tíz alkalommal voltak, ám a hétvégén a sorozatnak végeszakadt. Az Oxygenben ugyanis megváltozott a házirend, kibővült egy sorral: “Speciális igényű és speciális ellátást, illetve felügyeletet igénylő gyermeket befogadni nem áll módunkban.”
Addig sakkoztak az iskolákkal, míg a sajátos nevelési igényű gyerekek szüleinek benyújtották a számlát: az óbudai Laborc Általános Iskolába csak akkor járhat tovább Kiss Máté Zalán és társai, ha szüleik havonta 40 ezer forintot fizetnek.
A sajátos nevelési igényű gyerekek integrációját célzó TÁMOP-projektet mutatta be Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője és Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető a projekt nyitókonferenciája alkalmából rendezett sajtótájékoztatón december 14-én. A projekt a megújuló intézményrendszer fejlesztését 2,3 milliárd forinttal támogatja.
A sajátos nevelési igényű gyerekek szakszolgáltatásai államosítását és összevonását tervezi a kormány.
A speciális nevelési igényű gyermekek kísérőinek utazási kedvezmény jár. Elvileg. Úgynevezett költségtakarékossági okokból viszont több esetben régi, lejárt típusú nyomtatványt adnak a családnak, így nem igényelhetik vissza a lakóhelyüktől távoli intézményben tanuló gyermekük miatt felhalmozódott útiköltséget.
Több mint fél éve tart annak a tizenkét éves autista kisfiúnak a kálváriája, akinek ügye a gyermekéért minden követ megmozgató édesapa szerint öt perc alatt minden érintett számára megnyugtatóan rendeződhetne.
Több mint 1100 sérült, illetve fogyatékos gyerek iskoláztatása került veszélybe, miután a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, mintegy lefelezi a számukra speciális oktatást és fejlesztést nyújtó alapítványi iskolák támogatását.

Oldalak