H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 23., 07:58 - Béla

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Microsoft az oktatásban

Hogyan használható a Microsoft Skype valós idejű fordítója a nyelvoktatásban?

MICROSOFT 2015. augusztus 13.

A Microsoft Skype –programja egy jelentős újítással, a valós idejű fordító-funkcióval lepte meg felhasználóit 2014. Karácsonya előttt nem sokkal. A 2014. december 16-án startolt szolgáltatás a nyelvoktatásban is használható, erről szól ez a cikk, amihez két, innovatív angoltanár is hozzátette véleményét gyakorlatias tapasztalatairól.  Az online telefonálásról közismert Skype- programról nemrég írtunk, arról, hogy a nyelvoktatást hogyan segíti a Mistery Skype nevű alkalmazás. Tóthné Bán Gyöngyi beszámolójából kiderült, hogy az angoltanárok világszerte összegyűlnek egy virtuális portálon, ahol a Skype –program segítségével felveszik egymással a kapcsolatot különböző osztályok tanulói közösségeiként, és az angol nyelv segítségével az online csevegő-és videótelefon –programon-Skype-  keresztül beszélgetést, kapcsolatot kezdeményeznek a világ két tetszőleges pontján élő osztályok.

 

 Ez a remek angol-nyelvgyakorló program bővült most egy újabb lehetőséggel. A Microsoft elindította a Skype Translator Preview verzióját. Ez a program a Microsoft  Windows 8.1, valamint Windows 10 felhasználók számára érhető el.

A program letöltése után a felhasználók  valós időben beszélhetnek más anyanyelvű emberekkel úgy, hogy a Skype lefordítja beszélgetést és egy gépi hangon felolvassa. Ez a funkció egyenlőre  spanyol és angol nyelven elérhető, a többi 40 nyelven csak az üzenetküldő érhető el.

A Skype –ezen funkcióját a tanteremben, az oktatásban is lehet használni, ahogy ebből a videóból is látszik. Ebben a Mystery Skype-ot próbálják ki a diákok. 

Tóth Éva, a Nagykátai Ipari Szakközépiskola és Szakiskola  angoltanárának véleményét is megkérdeztük a program oktatásban való felhasználhatóságáról:


"-          Ahogyan ez a videóban is látszik, a nyelv többet már nem akadály, az idegen nyelvi gátlások leküzdése sikeres.

-          Lehetőséget nyújt a kisebb korosztálynak és a szakiskolai képzésben szereplő kevésbé jó nyelvi adottságokkal szereplő diákoknak, hogy olyan projektekbe vágjanak, mint a Mystery Skype.

-          Kiejtés gyakorlása: a Skype nem csak lefordítja, hanem ki is ejti a mondatokat. Halljuk az eredeti nyelvet és a lefordított verziót is.

-          Ugyanakkor: ha már a program lefordítja helyettük, akkor nem lesznek motiváltak a nyelvtanulásra a diákok? Vagy pont ezért akarnak majd még jobban megtanulni egy idegen nyelvet, hogy képesek legyenek fordító nélkül kommunikálni? A véleményem szerint, bár a diákok hozzáállásától függ, mindenképpen motiváló lesz, és arra ösztönzi majd a gyerekeket, hogy még többet tanuljanak idegen nyelvet.

-          A program lehetővé teszi a tantárgyak ötvözését, vagyis az idegen nyelv oktatása összevonható a  szociális készségek, a földrajz,  a kulturális ismeretek oktatásával, bemutatásával, gyakorlásával is. .

-          A fordító egyenlőre  spanyol és angol nyelvre elérhető, a többi 40 nyelven csak az üzenetküldő érhető el. Izgatottan várjuk a további nyelvek megjelenését is a fordítóban.."

Tóth Éva, angoltanár

Nagykátai Ipari Szakközépiskola és Szakiskola 

H