H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 23., 07:58 - Béla

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Microsoft az oktatásban

 Sokakat érint, hogy jelenleg minden iskolás gyerek akár 5 számítógépre és további 5 mobil eszközre ingyen töltheti le otthonában a legelterjedtebb irodai programcsomag, a Microsoft Office legújabb, jogtiszta verzióját. A pedagógusok segíthetnek nekik ebben, így: 

MICROSOFT 2015. június 16.

Gyermekeink előrejutásában ma már elkerülhetetlen az irodai számítógépes programok megfelelő szintű ismerete. Az informatikai jártasság segíti a felkészülésüket, jobb jegyeket szerezhetnek, és alapvető támogatást, magabiztosságot nyerhetnek a tanulmányaikhoz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Tisztaszoftver Programjának keretein belül, a Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának újabb elemeként most minden iskolás gyerek akár 5 számítógépre és további 5 mobil eszközre ingyen töltheti le otthonában a legelterjedtebb irodai programcsomag, a Microsoft Office legújabb, jogtiszta verzióját, amit később bárhonnan elérhet.  Az Office 365 ProPlus ingyenes használatára minden magyarországi, államilag elismert, állami, egyházi vagy alapítványi fenntartású általános és középiskola tanulója jogosult.

 

Mi az Office programcsomag?

Az Office 365 ProPlus asztali számítógépre vagy laptopra telepíthető, ugyanakkor online is elérhető, ún. hatékonysági szoftver. Részei a Word, a PowerPoint, az Excel, az Outlook, a OneNote, a Publisher, az Access és a Lync alkalmazások.

 

Mit tartalmaz az ingyenes Office csomag?

Word: szövegszerkesztő

PowerPoint: prezentációkészítő

Excel: táblázatkezelő

Outlook: levelezőprogram

OneNote: felhőalapú fájlkezelő, dokumentumtároló és -megosztó szolgáltatás

Publisher: kiadványszerkesztő

Access: adatbázis-kezelő

Lync: videokonferencia rendszer

 

Az Office 365 ProPlus egy személyre szabott szolgáltatás, amely legfeljebb öt asztali számítógépen (tehát PC-n és Macen egyaránt)  és mobileszközökön használható oly módon, hogy ennek elérhetősége nem egyetlen géphez, hanem magához a felhasználóhoz kötődik, így internetkapcsolattal bárhonnan elérhető.

Az Office komponensek korábbi verzióit a mostani csomaggal ellentétben csak egy számítógépre lehetett telepíteni, továbbá nem tartalmazták az új, felhőalapú szolgáltatásokat, mint az O365 ProPlus.

 

Ingyenes Microsoft Office pedagógusok számára is?

Pedagógusok számára ugyanez a programcsomag várhatóan 2015 márciusától lesz elérhető. A Modern Iskola honlapján és hírlevelében erről – és a jogosultság érvényesítésének módjáról – is részletes információkat közlünk majd, ahogy a Microsoft kommunikációs csatornái is tájékoztatnak a gyakorlati tudnivalókról. 

 

Letöltés másként?

Az illegális szoftverletöltés csapdáinak elkerülésében nagy szerepük van a pedagógusoknak is.  A Microsoft és az NFM által is támogatott program célja, hogy minden diák jogtiszta szoftvert használjon. A legtöbb gyerek először iskolai feladatai során találkozik a szövegszerkesztés, táblázatkezelés vagy éppen a prezentációkészítés kihívásaival. Minden tanuló elsősorban a tanáraitól és a szüleitől vár segítséget a szoftverek terén történő eligazodásban. Ha a gyerekek nem kapnak megfelelő információt, úgy előfordulhat, hogy életkorukból és ismerethiányukból fakadóan inkább illegális „megoldások” felé fordulnak a programokhoz való hozzáférésért. Ilyenkor kerülnek a látóterükbe az ún. torrent oldalak, ahonnan illegálisan letölthetik a programokat. Az is előfordul, hogy lemásolják egymás adathordozóiról a programokat, illetve ebben a kiszolgáltatott helyzetben fordulnak a kódfeltörésben jártas társakhoz – hacsak nem maguk próbálkoznak hasonló műveletekkel. Éppen ezért fontos, hogy a fiatalok egyszerű és azonnali megoldást kapjanak, hiszen jól tudjuk, hogy az iskolapadban ülő, ún. Z-generációs gyerekek a legtöbb problémát lehetőleg azonnal és online oldják meg. Kulcsszerepe van tehát a pedagógusnak. Cikkünk a tanárok és intézményvezetők segítségére szeretne lenni abban, hogy a szoftvercsomag letöltési lehetőségének híre minden érintetthez eljusson.

Hogyan támogathatja egy pedagógus az ingyenes Office diákokhoz való eljutását?

  • Hangsúlyozzák a jogtisztaszoftver-használat előnyeit.
  • Ismertessék meg a diákokkal a letöltés módját (3 egyszerű lépés).
  • Tájékoztassák a diákokat, hogy gyorsan üzembe helyezhetik az Office-t alig néhány perc alatt.
  • Beszélgessenek a diákokkal a legális szoftverhasználatról és az illegális letöltés velejáróiról.
  • Hívják fel a szülők figyelmét is a letöltés lehetőségére-
  • Kövessék nyomon, hogy a diákok letöltötték-e a szoftvert.
  • Lehetőség szerint jutalmazzák szorgalmi ötössel a letöltést.

 

Munkájuk segítése érdekében egy tájékoztató prezentációt is készítettünk Önöknek, amely bemutatható a számítástechnika- vagy osztályfőnöki órákon, és elküldhető e-mailben vagy más internetes megosztással a szülőknek, diákoknak, pedagógustársaknak is.

Az ingyenes Office programcsomag előnyei:

Ingyenes, jogtiszta szoftver az iskolai és otthoni feladatokhoz.
Egy oktatási azonosítóval 5 gépre, valamint 5 mobil eszközre telepíthető (okostelefonra, táblagépre is!).
A közoktatási státus után az esetleges hallgatói jogviszony megszűnéséig érvényes.  
1 terabyte tárhely a Microsoft felhő szolgáltatásában, ami bárhonnan elérhetővé teszi a dokumentumokat.

Mi történik, ha megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony?

Az idén érettségiző, szakiskolai végzettséget szerző, illetve tanulmányaikat más módon befejező diákok és pedagógusaik számára fontos tudni, hogy mi történik az adatokkal, ha lejár a tanulói/ hallgatói jogviszony, és a továbbiakban nem fizetnek elő az Office 365 ProPlusra.

Az adatok mindig a felhasználó tulajdonában állnak. A felhasználó jogosultsága lejártával ezeket – például az e-maileket és a csoportwebhelyeken tárolt dokumentumokat – letöltheti, és egy másik helyre mentheti. A jogosultság megszűnésével az Office 365 fiókkal társított adatok még 90 napig a rendszergazda vagy rendszergazdák rendelkezésére állnak egy korlátozott funkciójú fiókban. Amennyiben a felhasználó ez alatt az idő alatt az előfizetés mellett dönt, úgy az Office 365 ProPlus fiókja változatlan formában, folytatólagosan a rendelkezésére áll majd. 

Az ingyenes jogosultság érvényesítése 3 egyszerű lépésből áll:

regisztráció a www.o365.educatio.hu oldalon az oktatási azonosító, a születési dátum és az e-mail cím megadásával,
a regisztráció megerősítése a fenti adatok újbóli rögzítésével,
bejelentkezés a visszaigazoló e-mailben található adatok segítségével az Office felhasználói felületén. 

Hogyan tájékoztassa a pedagógus a diákokat és szüleiket?

Az ingyenesen elérhető MS Office csomagról több csatornán is érdemes a diákokkal, szülőkkel és pedagógustársakkal kommunikálni: ellenőrzőbe ragasztott vagy írt üzenettel, hirdetőtáblán, e-naplóban, táskapostával, az iskolai honlapon, e-mailben és persze tanórán, szakkörön. Ez a cikk azért készült, hogy a pedagógusok ötleteket és támogatást kapjanak ahhoz, hogy a számukra leginkább megfelelő módon tájékoztathassák diákjaikat az ingyenesen letölthető programcsomagra vonatkozó lehetőségről.

A Modern Iskola honlapjáról letölthetőek mindazok a szövegek, amelyek akár változtatás nélkül használhatók az egyes fórumokon történő tájékoztatáshoz.

 

Hasznos linkek

Információ a diákok számára elérhető Diák-Office csomagról:

http://www.microsoft.com/hun/diakoffice/

Regisztráció:

https://o365.educatio.hu/Registration

 

Motiváció diáknyelven

A Microsoft március elején induló kommunikációs kampányával a kamaszokhoz szól. A közösségi médiában tavasszal hetente váltják majd egymást a tanulók érdeklődésének és stílusának megfelelő, a digitális írástudás fejlesztését célzó videók, amelyek egyúttal egy országos vetélkedő segédanyagai lesznek. A gyerekek a kampány során nemcsak egyénileg, hanem osztályszinten is összemérhetik a tudásukat, hogy a kampány végén a győztesek – mind egyéni, mind közösségi szinten – értékes nyereményekkel gazdagodjanak. Melyik tanár ne szeretné, hogy éppen az ő osztálya emelje magasba júniusban a Microsoft serlegét? Biztassa Ön is a tanítványait, hogy kövessék a Microsoft induló kampányát, és méressék meg magukat egy vagány, jó hangulatú közösségi játékban!

 

H