H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 23., 08:05 - Béla

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Az 1982-95 között született, úgynevezett Y generáció tagjai a munkahelyválasztásnál a fizetés és az előrelépés lehetősége mellett kiemelkedően fontos szempontnak tartják, hogy a munkahelyen "felszabadult, vidám csapat" és "közvetlen, laza hangnem" legyen. A 15 szempont rangsorában a lista első felében kapott helyet, hogy "nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak" legyenek a fiatal leendő munkahelyén. Lerf Andrea kutatásvezető elmondta: a vizsgált korosztály tagjaiból nem az életkor, hanem a szaktudás vált ki elismerést.
H
A közszolgálati munka és karrierlehetőségek bemutatása a célja a Regeneráció - Kormányzati Karrier Expónak, melyet október 19-én negyedszerre rendez meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A rendezvényt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg.
A kutatás célja annak feltárása volt, hogy a felsőoktatás piacosodásának, és a munkalehetőségek beszűkülésének idején milyen stratégiákat követnek a szülők gyermekeik iskoláztatásának, és majdani eredményes elhelyezkedésének érdekében. A kutatás által érintett fiatalok 31 százaléka kizárólag Magyarországon, 22 százaléka pedig vagy belföldön, vagy külföldön tanulna tovább (a többiek legnagyobb része, azaz a teljes mint 40 százaléka nem tervez továbbtanulást).
Húsz éve tereli az egyetemek felé a roma diákokat a pécsi gimnázium és bár romlanak a mutatóik, a náluk érettségizettek negyede-ötöde bejut a felsőoktatásba. Aztán sok társukhoz hasonlóan egyre többen külföldre igyekeznek, ahol nem diplomás munkával próbálnak valamire jutni.
Húsz éve tereli az egyetemek felé a roma diákokat a pécsi gimnázium és bár romlanak a mutatóik, a náluk érettségizettek negyede-ötöde bejut a felsőoktatásba. Aztán sok társukhoz hasonlóan egyre többen külföldre igyekeznek, ahol nem diplomás munkával próbálnak valamire jutni.
Idén az alapszakoknál a Top4-ben szerepelt a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás és a kereskedelem és marketing. Mesterszakokon a vezetés és szervezés, valamint a kommunikáció vezet. A népszerű szakok kiválasztása azonban nem feltétlenül kulcsa a sikernek: a jelenlegi topszakmák 5 évvel ezelőtt nem is léteztek. „A felvételizők döntését a július 10-éig tartó sorrendmódosítás során befolyásolhatja, hogy aktuálisan melyek a legnépszerűbb szakok, azonban tanácsos azt is figyelembe venniük, hogy a munkaerőpiacon mire lesz a legnagyobb igény a jövőben” – mondja Dr. habil.
Egy amerikai tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy minden tizedik álláskeresőt azért utasítottak vissza, mert a Facebook- vagy a Twitter profilján vállalhatatlan dolgokat talált a HR-es. A jelenség főleg a 16-24 éves korosztályban megfigyelhető, vagyis a pályakezdők azok, akik kevésbé figyelnek oda, mit osztanak meg magukról a különböző közösségi oldalakon - írja a jobs.aol.com. Ez az arány pedig valószínűleg tovább fog nőni, hiszen a megkérdezett fiatalok 70 százaléka azt mondta, hogy nem érdekli, ha a közösségi média használata során árthatnak a karrierlehetőségeiknek.
Jó tanulmányi eredményeket elérő roma fiatalok állhatnak rendőrnek tanulmányaik befejezése után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: a megyei rendőr-főkapitányság pályázatára középfokú oktatási intézmények diákjai jelentkezhetnek.
Egy bizonyos koron túl a diplomás nőknek nagyobb kedvük van a gyerekvállaláshoz, és szívesebben szülnek két-három gyereket is. Ám számtalan ok hátráltatja a politikusok által is vágyott bébibummot – a karriervágy csak az egyik –, pedig az ország a gazdasági erejéhez képest sokat költ a támogatásokra. A kormány eddig egyik kezével sokat adott, másik kezével viszont sokat el is vett, ráadásul kevés az esély, hogy a választásokig bevállalja a sok pénzt igénylő reformokat.
A Gyere Haza Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával egy olyan Karrier Pontot indít útjára, amelynek célja, hogy ingyenesen praktikus információkkal, karrier-tanácsadással és erkölcsi támogatással lássa el azokat a magyar fiatalokat, akik szeretnének hazatérni Magyarországra - jelentette be Csontos Sandra, az alapítvány szóvivője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Az Európai Unió már évek óta kulcsfontosságú kérdésként kezeli a készségek, azon belül is a kreativitás fontosságát a munkaerőpiacon és fejlesztésüket az oktatásban. „A munkaerőpiaci visszajelzések itthon is azt mutatják, hogy a tárgyi és gyakorlati tudás mellett bizonyos készségek megléte elengedhetetlen a sikeres munkavállaláshoz. A magyar felsőoktatásnak is el kell mozdulnia ebbe az irányba.

Oldalak