H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. január 22., 01:12 - Vince

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Interjú: Fegyverneki Gergővel, a hazánkat a G200 Youth Forum konferencián képviselő pedagógussal Egy „celeb”, aki az irodalmat, a gondolkodást népszerűsíti   Egy házi kutatás szerint a gyerekek azt várják, hogy több tantárgyi videó legyen, ahol a tanárok röviden mondják el a lényeget.
H
Nem néznek tévét, nem olvasnak újságot és rádiót sem hallgatnak a fiatalok, de a virtuális világ beszippantotta őket.
A Facebook közösségi oldal adatokat gyűjt mindenkiről, aki valaha meglátogatta az oldalt, még akkor is, ha az internetező nem rendelkezik felhasználói fiókkal vagy kifejezetten letiltotta a nyomkövetést – derül ki a belga adatvédelmi hivatal tanulmányából. Tovább a cikk címére kattintva.
Naponta átlagosan három órát töltenek okostelefonjaik használatával a fiatalok egy bonni kutatócsoport vizsgálata szerint.
Egyre több adoptált gyerek használja arra a közösségi oldalakat, hogy megtalálja biológiai szüleit, aminek nagyon komoly következményei is lehetnek. A zárt örökbefogadások esetében a biológiai szülők elméletileg soha nem kaphatnak információt gyermekük hollétéről vagy az örökbefogadókról, és az örökbefogadók sem tudják, kinek a gyermekét nevelik. Arról azonban már nem szól a fáma, hogy mi történik, ha a gyerek elkezdi keresni a biológiai szüleit, vagy épp a gyermekéről ezer éve lemondott szülők próbálják megtalálni rég nem látott édes gyereküket.
Nehéz megérteni, hogy ha szegények, akkor miért a mobiltelefon a legfontosabb, nem a hónap végéig kitartó tűzifa, vagy élelem. Nehéz megérteni annak, akinek van, és annak is, aki a beosztás képességét a családjából magával hozza, természetesen beépítve azt az értékrendjébe. A fogyasztói társadalom üzenete azonban eljut ide is: fogyassz, vásárolj, akarj minél többet! Az vagy, amid van! Akkor vagy sikeres, ha ez vagy az neked is van! Amit látnak rajtad, az mutatja, mennyit érsz!
Vajda Éva, a budapesti Madách Imre Gimnázium irodalomtanára a 11. évfolyamon valósította meg a projektet. A diákok négy-öt fős csoportokban dolgoztak, XIX. századi költők Facebook-profilját készítették el. A csoportok a költők neveit kihúzták, és hat órában, egy hét alatt hozták létre a profilokat: Kölcseyt, Vörösmartyt, Petőfit, Aranyt. A feladat meghatározásában az szerepelt, hogy a profilok alkalmazkodjanak a költők személyiségéhez, és feltétlenül tartalmazzanak széleskörű irodalmi-közéleti i ismereteket.
A Facebook bejelentette, hogy mostantól a tinédzserek is bárkivel megoszthatják a Facebookon a saját adataikat. Az eddigi szabályzat szerint a 13-17 éves felhasználók megosztásait csak az ismerőseik, illetve azok ismerősei láthatták.Simon Milner, a Facebook brit felhasználói politikájáért felelős igazgatója szerint a változtatásra azért volt szükség, mert ezt a kérést hallották a leggyakrabban –  elsősorban a 17 évnél fiatalabbaktól.
Tisztában kell lenni azzal, hogy minden nagy változás értékvesztéssel jár. Sokan szeretjük persze ezt a digitális kultúrát, én magam is eléggé benne vagyok, nem kívülről kritizálom. A Facebookból indulnék ki, azt ismerem, ami ott zajlik. Azt hiszem, hogy ez nagyon meghatározó a ma élő emberek számára, és nem csak a fiatalokról beszélek. Márpedig a Facebook elég „amnéziás” dolog, a múlt iránti közömbösség jellemző rá, ami pont ellentmond a műveltség lényegének.
A 18 éves Jack Carter egy videojátékon vitatkozott össze a haverjaival a Facebook-on. A texasi srác egyik haverja azt vágta a fejéhez, hogy „szanaszét van az agya”. A válasz:: „Ó igen, teljesen szanaszét van az agyam. Mindjárt szétlövök egy iskolányi gyereket és megeszem a még dobogó szívüket”. Egy kanadai nő megrökönyödve olvasta a bejegyzést. Lol, jk ide vagy oda, azonnal értesített egy helyi önkéntes bűnmegelőző szervezetet, azok pedig a texasi szerveket és Carter előzetesbe került.
Egy friss reprezentatív felmérés szerint a 13 év alatti magyar gyermekek egynegyede már facebookozik. Ez egyrészt ellenkezik a közösségi portál szabályaival, másrészt jelentős adatvédelmi és nevelési kérdéseket vet fel. Az eredmények szerint az internetező háztartásokban élő 13 év alatti gyermekek 22%-a regisztrált már a Facebookra, további 4%-ról pedig a velük egy háztartásban élők sem tudják, hogy tagja-e a közösségi oldalnak.

Oldalak