H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:23 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) gondozásában megjelent „Mozgóképkultúra és médiaismeret 9.” című tankönyv a kommunikáció történetének és a…
börze 2013. november 08.

Rövid időn belül nagyon népszerű tantárgy lehet a 2013. szeptembertől kötelezően választható Mozgóképkultúra és médiaismeret. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó gondozásában megjelent tankönyv valódi, friss példákkal és évtizedes tapasztalatra épülő módszertannal segíti a terület izgalmas feldolgozását. A 9. osztályosok számára bevezetett tárgy oktatásánál különösen fontos, hogy a pedagógusok ne kizárólag a száraz elméleti anyagra koncentráljanak, hanem a diákokat körülvevő médiakörnyezet markáns változásait is tárgyalják az órákon.

A média növekvő súlyát figyelembe véve került a 9. osztályosok kötelezően választható tantárgyai közé a Mozgóképkultúra és médiaismeret. A tárgy oktatását idén szeptembertől egy korszerű és izgalmas tankönyv is segíti. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) gondozásában megjelent „Mozgóképkultúra és médiaismeret 9.” című tankönyv a kommunikáció történetének és a médiaelmélet alapjainak ismertetésén túl arra vállalkozik, hogy a médiakörnyezet izgalmas változásait értelmezze. Ez az első médiaismeret tankönyv, amely reagál a médiavilág átalakulására, és kitér például a közösségi médiára, valamint az online jelenléttel kapcsolatos adatvédelemre.

A megfelelő kritikai szemlélet és magas szintű médiaműveltség kialakítása azért nélkülözhetetlen, mert a fiatalok hajlamosak alábecsülni a média valódi hatásait vagy félreértelmezni az ott látott információkat. Így az íráshoz és olvasáshoz hasonlóan ma a média világával kapcsolatos ismeretek elsajátítása is kiemelten fontos az iskolákban. Annak érdekében, hogy felelősségteljes, tudatos médiafogyasztókká váljanak a diákok, a könyv a legaktuálisabb példákkal ösztönzi őket az együttgondolkodásra. Így kerülhetett be a tankönyvbe például Harry Potter, Ördög Nóra vagy a valóságshow-k és tehetségkutatók témái is.

Azonban a „Mozgóképkultúra és médiaismeret 9.” könyv segítségével nem a valóságshow-k, a bulvár és a szórakoztatóipar jól ismert alakjairól tanulnak a diákok, hanem azokról a kulturális folyamatokról és érdekviszonyokról, amelyek ezeket a beszédmódokat alakítják. Nagy segítséget jelenthet a tanításban, hogy a feldolgozott és elemzett rövidfilmek a tankönyv on-line módon elérhető digitális változatában bármikor megtekinthetők.

A könyv szerzője, Hartai László évtizedes oktatási tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy hamar népszerű tantárgy lehet a Mozgóképkultúra és médiaismeret. Véleménye szerint ehhez az kell, hogy a pedagógusok a diákokat körülvevő mindennapi jelenségeket dolgozzák fel és segítsék megélni az alkotás örömét is. „Ha a tanárok ráéreznek a téma jelentőségére és jó módszereket alkalmaznak, a diákok imádni fogják ezt a tárgyat. Nem egy kötelező muszájnak tekintik majd, hanem »odateszik« magukat, hiszen alkothatnak, vagy őket és másokat érintő kérdéseket beszélhetnek, vitathatnak meg” – mondta el Hartai László, a könyv szerzője.

Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója szerint rendkívül fontos, hogy a következő generáció tagjai széleskörű médiaismeretekkel rendelkezzenek, eligazodjanak a szinte végtelen mennyiségű információ között, s ennek segítségével képesek legyenek maguk is minőségi tartalmakat létrehozni.

A tankönyv online betekintője az alábbi linken érhető el:

http://www.ntk.hu/c/document_library/get_file?uuid=80fc44ba-309c-4205-99bd-96088dffe340&groupId=10801


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Tóth Klára

H