H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 23., 08:02 - Béla

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Előkelő helyezést ért el a World Robot Olympiad Katar-i világbajnoki döntőjében a kecskeméti Bányai gimnázium robotszakkör-csapata!
IKT 2015. november 18.

2015. november 6. és 8. között Dohában, Katar fővárosában rendezték meg a WRO 2015 (World Robot Olympiad) világbajnoki döntőjét. A döntőre, a nemzetközi szinten induló mintegy 21 000 (huszonegyezer) csapat közül a nemzeti bajnokságok legjobb 450 csapata kapott meghívást. 

medium_6_0.jpgA Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter és Zsetkó Dávid 8. osztályos tanulókból álló kecsekeméti Bányai Júlia Gimnáziumból érkezett csapat Kiss Róbert felkészítő tanár vezetésével. Ők a Junior High School kategóriában indulhattak, mert az EDUTUS Főiskola által Tatabányán szervezett országos döntő megnyerésével még májusban érdemelte ki a világbajnoki döntőn való részvételt.

A nyár és az őszi hónapok lázas készülődéssel teltek: a cél a korábban már nyertes robotkonstrukció tökéletesítése, a vezérlő program és a robot minél optimálisabb összehangolása volt. A verseny egyik különlegessége az úgynevezett meglepetés-szabály, amelyet a verseny elején ismertetnek, és az alapján kell a programon illetve sok esetben a robotkonstrukción is változtatni. Erre nem lehet felkészülni, a tehetséges versenyzők csak a kreativitásukra, addigi programozási és építési tapasztalataikra számíthatnak.

A világbajnoki döntőn sem estek kétségbe a Bányaisok. „A felkészülés során számos lehetséges meglepetés-szabályt modelleztünk, nem volt új a szituáció a gyerekek számára. Egyre nagyobb rutinnal birkóznak meg a versenydrukkal, a váratlan helyzet okozta stressz felszabadítja kreatív képességeiket.” – számolt be Kiss Róbert, aki évek óta foglalkozik a gyerekekkel, elsősorban szakköri formában, különböző robotika versenyekre készülve.

medium_7_0.jpg

A katari világbajnoki döntőre 53 országból kb. 3000 résztvevő diák és több száz csapatvezető érkezett. A diákok 4 kategóriában versenyeztek. Az első napon a medium_3_1.jpghelyszínnel és a versenykörülményekkel ismerkedhettek, tesztelhették a robotokat. A Bányaisok kategóriájában a világ minden részéről érkezett 88 csapat mérte össze tudását a második napon. A felkészülésre, a meglepetés-szabálynak a programba illetve a konstrukcióba történő beépítésére 2,5 óra állt rendelkezésre. A csapatvezető itt már nem segíthetett a versenyzőknek. A lezárt területen belül dolgozó fiatalokat csak a lelátóról figyelhették a szurkolók és felkészítők. A kitűzött feladat megoldásának bemutatására három lehetőség volt, egyre rövidebb felkészülési idővel (45 perc illetve 30 perc). A csapat mérhetetlen koncentrációval, és a szenzorbeállítások tökéletesítésével a harmadik próbálkozásra a 100 pontos alapfeladatot túlteljesítve 130 ponttal, 15. helyen bekerült a legjobb 16 csapat mezőnyébe. A Bányaisok a 4. legjobb európai országként vehettek részt a másnapi döntőben, ahol sikerült megőrizni 15. helyezésüket. A döntőben résztvevő csapatok között az ázsiai fölény volt érezhető, hiszen ezekben az országokban évtizedes tapasztalatok, mérhetetlen szponzori és anyagi háttér, valamint műszaki világcégek mérnöki stábjai állnak a csapatok mögött.

medium_1.jpg

A háromnapos robotika világbajnokság, a WRO 2015 fővédnöke Katar miniszterelnöke volt. A Maersk Oil - a világ egyik vezető olajipari vállalata – katari vezérigazgatója szerint a világ legokosabb és legkiválóbb tudományos érdeklődésű diákjai, a jövő tudós generációjának képviselői nyújtottak hatalmas teljesítményt ezen a versenyen.

 

 

 

A cikk szövegét és fotóit Kiss Róbert, a Bányai Júlia Gimnázium tanára készítette.

Linkek:

Cikk angol nyelven az olimpiáról

qatarisbooming.com

Videó a robotokról: 

video.aljazeera.com

WRO nemzetközi robotverseny magyar Nemzeti Szervezőjének hivatalos Facebook-oldala:

facebook.com/WROHungary

Cikk az olimpiáról:

wroboto.org

Cikk magyar nyelven:

baon.hu

Cikk és videó magyar nyelven:

kecskemetitv.hu

 

Kapcsolódó cikkek: 

Hipersuli bemutató, robotika és 3D nyomtatás a Velencei-tónál

Hogyan zajlik a robotika tehetséggondozás ?


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Fülöp Hajnalka

H