H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:14 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Lassan véget ér a nyár, amelyhez tartalmas kikapcsolódást, feltöltődést nyújtó programokat kínálunk. Hónapról hónapra mutatjuk be a különféle fesztiválokat,…
szabadidő 2015. augusztus 01.

Nyári programajánló pedagógusoknak

Fesztiválok, kirándulások, kulturális csemegék gyerekeknek, családoknak

Lassan véget ér a nyár, amelyhez tartalmas kikapcsolódást, feltöltődést nyújtó programokat kínálunk. Hónapról hónapra mutatjuk be a különféle fesztiválokat, művészeti, kulturális eseményeket, amelyekkel az ország minden részében várják Önöket. Az augusztusi programajánló következik • Forrás: Pesti Műsor / FesztiválKalauz
 

Augusztus

Gyulai Várszínház 2015

Június 26. – augusztus 9.

2015. június 26-tól augusztus 9-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 52. évadban naponta előadásokkal várják a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon.

(A kép kattintásra nagyobb ablakban nyílik.)

Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható produkciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva. Új bemutató lesz W. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című darabja, amelyet Bocsárdi László rendez. A sepsiszentgyörgyi színház társulatával létrejövő produkció folytatása lesz a legjobb előadásnak megválasztott, két évvel ezelőtti, szintén itt bemutatott Hamletnek. Gyulán született a mára kissé elfeledett író, Szathmári Sándor, akit a magyar Wellsnek és Orwellnek is neveznek. A Kazohinia című szatirikus darabja hasonló a Gulliver-történethez, arról szól, hogy a különböző társadalmakban mi a visszatetsző. Az angol humorral megírt szövegből most készül először színpadi adaptáció. Az izgalmasnak ígérkező bemutatót Sopsits Árpád rendezi. A harmadik bemutató a varázslatos elbeszélő költemény színpadi változata lesz, Weöres Sándor: Psyché című műve. A ligetes parkban bemutatott, felnőtteknek szóló előadást Vidnyánszky Attila állítja színre a Kaposvári Egyetem színművészetis hallgatóival.

Ezeken kívül számtalan izgalmas rendezvény lesz a Várszínházban, bemutatják új szereposztásban a My Fair Ladyt, megnézhetik az Indul a bakterházat és A dzsungel könyvét, a Légy jó mindhaláligot, a Lila ákácot és a Segítsd a királyt! című drámát. Szerveznek Irodalmi Humor Fesztivált, Jazz és Blues Fesztivált világsztár fellépőkkel. Július 2–12. között rendezik meg a XI. Shakespeare Fesztivált, ahol többek mellett fellép a Kínai Nemzeti Színház egy látványos III. Richárd előadással. Látható lesz a Lear Cserhalmi György főszereplésével, az Othello Zsótér Sándor rendezésében és még sok más produkció különböző műfajokban.

A Gyulai Várszínház szlogenje az idén is: Nyáron színházba Gyulára várom!

Bővebb információ: www.gyulaivarszinhaz.hu,www.shakespearefesztival.hu

arTúr Fesztivál

Augusztus 4–8., Mezőtúr város belterülete és a Szolnoki úti víztorony alatti terület 

Az arTúr Fesztiválon táncos produkciók, könnyű- és komolyzenei estek, alternatív filmvetítések és képzőművészeti kiállítások részesei lehetnek a fesztiválra érkezők. A programok látogatása ingyenes.

www.muveszetinapok.hu

Túri Vásár

Augusztus 9., Mezőtúr, Szolnoki út

Az országszerte ismert, híres Túri Vásár egész napos kirakodó- és kézműves vásárral, büfékkel, vidámparkkal, kulturális és szórakoztató programokkal várja a kicsiket és nagyokat az ország minden tájáról.

www.turivasar.hu

 

Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál és Ostromjáték

Augusztus 14–16.

2015. augusztus 14–16-ig a kultusz újjáéled az Egri Várban! Élje át a híres 1552-es dicső ostrom pillanatait Eger oroszlánjaival! Korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, vitézi próbával, huszárvirtussal, felvonulásokkal, kiállításokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket. A fesztivál során tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

A fesztivál csúcspontjaként közel 150 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső várvédelem és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit!

Legyen részese – esküdjön Dobó Istvánnal, élje át a csata hevét és a diadal mámorát!

Egri Vár – Vár az élmény Egerben!

 

Gombafesztivál Terényben

Augusztus 14–16.

A múzeumban: metszetek, képek, festmények, grafikák, bélyegek, edények, fafaragások, képeslapok, gyermekjátékok, albumok, szakácskönyvek... és minden csupa gomba!

A kertben: nappal tárlatvezetés a Gombamúzeumban, délután színjátékok, este koncertek.

A faluban: Orsós-magnó Múzeum, Csipkemúzeum, Akol-Istállógaléria, palóc népviseletek, Tájház, kecskesajtvásár.

Részletes program

 

Székesfehérvári Királyi Napok

Augusztus 14–23.

A Királyi Napok, középpontjában a Koronázási Ünnepi Játékokkal, az egykori koronázóvárosba repít vissza. A koronázási szertartásjáték a Fehérváron koronázott királyok életét, legendáit és koronázásukat jeleníti meg grandiózus díszletek között, modern fény- és látványtechnikával. A Fény utca Európa legnagyobb fénnyel festett, mozgó történelmi képregénye. A fesztiválozók kedvencei a közel 5 méter magas királyi óriásbábok és a vezetésükkel megtartott történelmi felvonulás. A középkori vásári forgataggal kiegészített napokat Nemzetközi Néptáncfesztivál zárja le.

www.kiralyinapok.hu

 

 

Hétrétország – a szerek és porták köztiválja

Augusztus 15–23., Őrség

Két kavics gurul az úton, közben társalognak.

– Hova, hova, ilyen sebesen?

– Hétrétországba!

– Az micsoda?

– Hétrétország egy köztivál. A szerek és porták köztiválja.

– Nem fesztivál?

– Az is. Csak kicsit közelebb a közhöz…

– Igen, már rémlik valami… Őrség… domboldalon hűvös szellő…. erdő, ami nincs kivágva…

– Szerek, porták, nyíltszívű emberek…

– És ez a Hétrétország valódi?

– Persze. Virtuális.

– …hogy?

– Virtuális ország, amiben minden valódi.

– Még egyet áruljon el nekem! Lehet, hogy én is oda gördülök?

– Nyilván. Augusztusban arra lejt a világ!

Érkezz meg köz-énk!

www.hetretorszag.hu

 

 

VIDOR Fesztivál

Augusztus 28. – szeptember 5.

Nyíregyháza és 30 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülés

Évek óta Nyíregyháza ad otthont Közép-Európa egyik legnagyobb ingyenes világzenei és kulturális rendezvényének, a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjének. A hagyományosan szeptember első hetében megrendezésre kerülő programsorozat alkalmával az amúgy is élettel teli várost átjárja a karneváli hangulat; az eseményen részt vevő teátrumok komédiái mellett hazai és nemzetközi sztárok szabadtéri koncertjei, képzőművészeti kiállítások, bábelőadások, élőszobrok, mutatványosok, karikaturisták, artisták szórakoztatják a városlakókat és a népes vendégsereget. Mindezt azzal a hitvallással, hogy a vidámság és derű erre a néhány napra nemre, korra, mentális vagy fizikai állapotra való tekintet nélkül mindenki életébe beköltözzön. Hisz a jókedv és az öröm mindenkinek jár…

www.vidorfest.hu

 

Lecsófesztivál és Parasztolimpia

Augusztus 29., Gyömrő

A játékos felnőttek duhaj vigassága. A népi játékokra, falusi szokásokra épülő vetélkedőn a versenyzők asszonyt tolnak talicskában és cipelnek háton, ügyeskednek borlopóval és tojásokkal, megannyi vicces feladatot oldanak meg. A nevezőket a Parasztolimpia vándorkupája és a jó hangulat sarkallja, a közönséget meg a mulatságos küzdelem. Jó mókát és kalandra fel!

www.lecsofeszt.hu

 

VII. Zalai Teríték és Belvárosi Szüret 

Augusztus 29. – szeptember 6., Zalaegerszeg

A zalai erdő gasztronómiai kincsei a vad és a bor jegyében. (Augusztus 29.: Zala megyei vadászati évadnyitó, Bak-Sohollár.)

www.egerszegfesztival.hu, www.kvartelyhaz.hu,

www.mindenkiegerszegre.hu

Kvártélyház Nyár – A kilencedik évad  

Július – augusztus, Zalaegerszeg

 

A programajánló megjelent a Modern Iskola 2015./3. számában. 


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Fülöp Hajnalka

H