H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 19., 21:41 - Emma

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Több szakmai szervezet is üdvözölte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdai bejelentését, miszerint szeptembertől átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint…
vélemény 2013. július 10.

Több szakmai szervezet is üdvözölte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdai bejelentését, miszerint szeptembertől átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye. Van olyan szervezet, amely "óvatos kivárással" viszonyul az őszi béremeléshez és azt is kiemeli, hogy nőni fognak a tanárok feladatai.

Jeszenszkyné Gallai Gabriella, az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetségének (ÁIIOSZ) elnöke az MTI-vel azt közölte: jónak tartja, hogy az emelés az iskolában dolgozó pedagógusokon kívül az óvodapedagógusokat és a szakszolgálatban dolgozókat is érinti. "A szakma jó szívvel veszi tudomásul ezt az évtizedek óta várt és megérdemelt kormányzati döntést" - fogalmazott.
Az ÁIIOSZ elnöke ugyanakkor megjegyezte: ennek a béremelésnek a többszörösét is el tudták volna képzelni, de látják, hogy az ország helyzete most ezt tette lehetővé. Utalt arra is, hogy az elmúlt években szóba sem került a béremelés a pedagóguspályán. Az általános iskolai igazgatók szövetsége elfogadja a többlépcsős bevezetést - tette hozzá.

Bardócz-Tódor András, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének elnökségi tagja az MTI-nek azt mondta, "nagy dolognak" tartják a béremelést. Hangsúlyozta, hogy eközben egész Európában az látható, hogy csökkenek, de legalábbis nem nőnek a pedagógusbérek, és mindenütt elbocsátások vannak.

Bokor György, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökségi tagjának tájékoztatása szerint a szervezet is egyetért a pedagógus-életpályamodell, illetve az ahhoz kapcsolódó béremeléssel. Emellett fontosnak tartják azt is, hogy az életpályamodell keretében értékelhetővé és díjazhatóvá válik a teljesítmény, illetve azt, hogy az intézkedés a teljes pedagógus-társadalmat érinti.

Csapó Barbara, a Szülői Közösségek Egyesületének elnöke is üdvözölte Balog Zoltán bejelentését. "Aki megtapasztalta, hogy milyen megnyugtató érzés jó tanárokra, emberekre rábízni a gyermekét, az örül a bejelentésnek" - fogalmazott. A tanárok többsége lelkiismereten végzi a munkáját, munkaidőn kívül is törődnek a gyermekekkel, megérdemlik a béremelést - közölte.

A Történelemtanárok Egylete szerint alapvető társadalmi kérdés, hogy a pedagógusok bérezése és juttatásaik megfelelőek legyenek. Miklósi László, a szervezet elnöke egyetért azzal, hogy a pályakezdő pedagógusok bérét meg kell emelni, ugyanakkor "nem biztos, hogy szerencsés, ha éppen a legképzettebb kollégák kapják a legcsekélyebb mértékű emelést". Ezt annak kapcsán mondta, hogy még nem tudni, mikor lesznek a pedagógus minősítések. "Nem mindegy az sem, hogy ez a minősítés egyénre szabottan működik-e majd, vagy automatizmusokkal" - mutatott rá.

Megemlítette azt is, hogy az életpályamodell bevezetésével a pedagógusok heti tanóra-kötelezettsége megemelkedhet akár 26 órára is, az iskolában töltött idejük pedig megnövekedik heti 32 órára. Ebből az következik, hogy a túlórákat külön nem fizetik majd meg, illetve a délutáni tanulószobai felügyeletet és a napközis munkát szintén nem díjazzák külön, azt a délelőtt oktató kollégáknak kell ellátniuk, tehát összességében növekednek a feladatok.

Miklósi László azt mondta: ezen okok miatt "óvatos kivárással" viszonyul az őszi béremeléshez, és abbéli félelmének is hangot adott, miszerint "többen csalódni fognak, amikor majd a nettó összegeket megkapják".

Balog Zoltán szerdán jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek és a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Az emberi erőforrások minisztere azt mondta: az idei emelés mellett négy éven át "évenként minimum öt, de átlagosan tíz százalékkal" növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején. Hangsúlyozta, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást.

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára "neveléstörténetinek" nevezte az intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.

MTI


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Tóth Klára

H