H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:25 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélya  programja megvalósítására „Művészeti tevékenységek a tehetségfejlesztés szolgálatában ─ kulturális örökség…
szabadidő 2015. június 15.

Az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélya évek óta foglalkozik művészetpedagógiai programok vezetésével, kompetenciafejlesztéssel. 2014-ben az intézmény egy új szakmai irányelv kidolgozásával ─  tehetségponttá válás távlati céljával ─ indított az iparművészeti, szakipari oktatásban részt vevő diákok számára komplex fejlesztő projektsorozatot.

Első programja megvalósítására „Művészeti tevékenységek a tehetségfejlesztés szolgálatában ─ kulturális örökség és megújulás” témában pályázatot nyert az EMMI által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program keretén belül.

A támogatott projekt a Nagytétényi Kastély épületének, falfestményeinek és bútoranyagának kortárs átértelmezésére, papírruha-kiállítás rendezésére irányult a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola diákjaival, pedagógusaival együttműködve. A múzeumi szakvezetések, művésztanárok és művészeti szakemberek által irányított műhelyórák révén megvalósított tehetségfejlesztő program során a tanulók maguk is önálló vizuális projektet készítettek el: a kastély adottságaiból – épületének, bútorgyűjteményének, falfestményeinek motívumaiból, mint kulturális örökségünkből kiindulva terveztek a kastély különféle bútorstílusokat reprezentáló termeibe installálható papírruhákat, prezentációs felületeket, árnyképeket.

A projekt a részt vevő tanulók számára csoportos szakmai képzést biztosított, ugyanakkor a diákok mentori segítséggel egyéni utat jártak be: önállóan gyűjtöttek anyagot, kutatásokat végeztek, rajz-, minta-, formatanulmányokat, fotódokumentációkat készítettek. A munka során nagymértékben fejlődött tárgytervező- és kivitelező képességük, művészettörténeti tudásuk, kreativitásuk és prezentálási technikájuk.

A téma (választott motívumok, díszítmények) feldolgozása eredményeképpen egyéni hangvételű papírruhák készültek, melyek megtalálták helyüket a nem mindennapi kiállítótérben is.

E rendkívüli kiállítás megnyitója 2015.06.20.-án 14.00 órakor lesz. A délután folyamán – mintegy megelőlegezve a Múzeumok Éjszakájának színpompás kavalkádját – fergeteges Papírfesztivállal ünnepeljük meg korok és stílusok e nem mindennapi találkozóját.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Fülöp Hajnalka

H