H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:21 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját? címmel magyar nyelven jelent meg a Műszaki Kiadó gondozásában Polgár Judit, minden idők legnagyobb női sakkozójának, a "Sakk…
börze 2013. október 25.

Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját? címmel magyar nyelven jelent meg a Műszaki Kiadó gondozásában Polgár Judit, minden idők legnagyobb női sakkozójának, a "Sakk Oscar" díj birtokosának önéletrajzi történetekben is bővelkedő sakktankönyve.

Polgár Judit sakkot tanít sorozat első kötetét október közepén sajtótájékoztatón mutatta be a szerző, a világranglistát 25 éve vezető nemzetközi nagymester és Orgován Katalin, a Műszaki Könyvkiadó ügyvezető igazgatója.

Az Angol Sakkszövetség október elején az Év Könyvének választotta a könyv angol nyelvű változatát ("How I beat Fischer's record"), melyben korunk egyik legnagyobb sakkozója végigvezeti az olvasót a világsikerhez vezető úton.

„Az első kötet a játszmáimat a korai évektől 1991-ig tartalmazza, amikor 15 évesen 4 hónaposan és 28 naposan megdöntöttem Fischer rekordját durván 1 hónappal, és minden idők legfiatalabb nagymestere lettem.” – írja a szerző.

Műfaját tekintve azért is egyedülálló a most megjelent kiadvány, mert életrajzi elemekkel átszőtt sakk-szakkönyvről van szó. „Legjobb játszmáim túlnyomó része már megjelent az egész világon, számtalan sakkújságban; és más szerzők is írtak már könyveket a sakkpályafutásomról. Ezért arra törekedtem, hogy ne csak egy újabb „Polgár Judit válogatott játszmái” című könyvet írjak.

Hosszas tanakodás után úgy döntöttem, hogy inkább sakktankönyvet írok, mint önéletrajzot. Ez nem csak a fiatal játékosok, amatőrök fejlődése szempontjából lenne hasznos, hanem a szüleik, edzőik is használhatják kézikönyvként. Igaz, jócskán lesznek benne saját sztorik is, de a szigorúan vett kronológiai sorrend nélkül.” – olvasható Polgár Judit „előzetesében”.

A Műszaki Kiadó idén januárban rendezett matematika módszertani konferenciáján tartott Polgár Judit előadást a képességfejlesztő sakk és a matematika oktatásban betöltött szerepéről, mutatta be tehetségfejlesztő sakkprogramját. Akkor határozták el, hogy a Műszaki Kiadó gondozásában a magyar olvasók számára is elérhetővé teszik Polgár Judit háromkötetes angol nyelvű önéletrajzi „regényét”, amely egyben hasznos tankönyv mindazoknak, akik fejleszteni szeretnék tudásukat a sakkban.

A sakk, mint a logikus és komplex gondolkodás fejlesztésére kiválóan alkalmas eszköz pozitív hatása a matematikai képességekre, a matematikai feladatok hatékony megoldására ma már nyilvánvaló. „A legnépszerűbb matematikai tankönyvek – Hajdu tankönyvcsalád - kiadójaként módszertani lapot és klubot is működtetünk, egyértelműnek tűnt, hogy van közös ügyünk, meg kell jelentetnünk a könyvet magyarul is!” – idézte fel Orgován Katalin ügyvezető igazgató.

A fejezetekben Polgár Judit az egyszerű példáktól halad a bonyolultakig, hogy az anyag a tanulás szempontjából minél hatékonyabb legyen. Az egyszerű taktikai motívumok és a pozíciós játék alapfogalmainak bemutatása, valamint a megnyitásból a középjátékba, illetve a középjátékból a végjátékba való átmenetek finomságainak megvilágítása után a szerző teljes játszmákat is elemez, és a kötet végén a sakkversenyek sokoldalú, színes világába is elkalauzolja az olvasókat.

Polgár Judit Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját? című könyve megvásárolható a kiadó webáruházában.

 


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Tóth Klára

H