H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 23., 08:04 - Béla

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
A könyvszakma egészére veszélyesnek, a gyerekekre és a pedagógusokra nézve pedig károsnak tartja a tankönyvellátás monopolizálását a Magyar Könyvkiadók és…
vélemény 2013. szeptember 17.

A könyvszakma egészére veszélyesnek, a gyerekekre és a pedagógusokra nézve pedig károsnak tartja a tankönyvellátás monopolizálását a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

Kolosi Tamás, a MKKE felügyelőbizottságának elnöke szerint a tankönyvforgalmazás a rendszerváltás utáni időszak egyik megoldatlan kérdése volt, ám a 2011-es törvénymódosítás után a rossz rendszer tovább romlott. A felügyelőbizottság elnöke a keddi, a témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a törvénymódosítás előtt a kormányzat nem konzultált a szakmával, így a könyvszakmai szempontok egyáltalán nem érvényesültek.

Hozzátette: a törvénymódosítás hosszú időt hagyott a felkészülésre, de a tanügyi kormányzat ezt elmulasztotta. „Nem készítette el a szokásos végrehajtási utasításokat, gyakorlatilag koncepció sem készült” - mondta Kolosi Tamás, aki szerint "méltánytalan" a Könyvtárellátó Kht.-t egyedül felelőssé tenni az őszre kialakult helyzetért, hiszen a köznevelési államtitkárság teljesíthetetlen feladatok elé állította a céget. Rámutatott: az idei tankönyvforgalmazást jellemző „abszurd jelenségek gyermekbetegségek”, amelyeket ki lehet küszöbölni, de a centralizált, „államosított” rendszer több sebből vérzik.

Ezek közül kiemelte: míg a világ legtöbb országában a tankönyvellátás egyik célja, hogy a gyerekeket „bevigye a könyvesboltba”, Magyarországon ennek a fordítottja történik, a központosított rendszer éppen „kivezeti” a fiatalokat a könyvesboltokból. „Kultúraellenes, olvasásellenes és könyvellenes hatása van a centralizált tankönyvelosztásnak” - vélekedett.

Rámutatott arra, hogy a központosítás 15-16 milliárd forintos forgalmat von ki a hagyományos könyvkereskedelemből, ami tovább súlyosbítja a piac likviditási problémáit. Ennek oka, hogy bár magasak a kereskedői árrések, a könyvkereskedelem az év egészében a veszteségesség határán van, és csak az utolsó hónap, a karácsonyi vásárlások billentik át a mérleget - mutatott rá a Líra cégcsoport elnöke, aki szerint eddig a szeptemberi tankönyvvásárlások segítettek átvészelni a kritikusnak számító, áprilistól novemberig tartó időszakot. Kolosi Tamás szerint az új rendszer súlyosbítani fogja a könyvszakmára jellemző problémákat, például a körbetartozást, a késedelmes kifizetéseket, ami a könyvpiac egészére veszélyes.

Kolosi Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: nem a korábbi rendszer visszaállítását szeretnék elérni, céljuk egy differenciáltabb tankönyvellátás létrehozása, amely jobban figyelembe veszi a gyerekek, a pedagógusok és a könyvszakma érdekeit.

Zentai Péter László, az MKKE igazgatója bírálta a tankönyvkiadás tervezett monopolizálását, amelynek hírét az oktatási államtitkárság sem cáfolta. Véleménye szerint az államtitkárság különböző fórumokon elhangzott érvei nem állják meg a helyüket, szerinte a jelenlegi rendszer nem pazarló, és nem jelennek meg felesleges könyvek. Kiemelte, míg Németországban például 40 ezer, Magyarországon összesen 3500 féle tankönyv van forgalomban, a tanárok 2-3 könyv közül választhatnak a tantárgyak 90 százalékában.

Szerinte tévhit az is, hogy a pedagógusok különféle tartalmú könyvek közül választhatnak, hiszen a Nemzeti alaptantervtől eltérő tartalmú könyvek nem kerülhetnek a tankönyvjegyzékre. Zentai Péter László kijelentette: a tanárok a tankönyvekkel alapvetően módszertant választanak, és egy monopolizált tankönyvpiacon sérülhet a tanszabadság.

Az MKKE igazgatója szerint cáfolható az az állítás is, hogy pazarló a jelenlegi rendszer, hiszen nem az állam, hanem a kiadók vállalják a piaci kockázatot. A kiadók esetenként 10-100 millió forintot fordítanak egy-egy tankönyvcsalád kifejlesztésére és az akkreditációra, noha a megtérülés nagyon kockázatos - mondta.

Kiemelte: a tankönyvforgalmazás centralizációjának most jelentkező problémáit az MKKE előre jelezte, szerinte a kiadói monopolizálás után is hasonló fog történni: drágább, bonyolultabb és nehézkesebb rendszer jön létre.

MTI


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Tóth Klára

H