H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:18 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Mit kell tudni egy pedagógusnak a médiatudatosságról? Egy most befejeződő továbbképzés jóvoltából 500 hazai pedagógus korszerű médiatudatos ismeretekkel gazdagodva…
osztályfőnök 2015. szeptember 04.

Egy most befejeződő továbbképzés jóvoltából 500 hazai pedagógus korszerű médiatudatos ismeretekkel gazdagodva kezdheti meg az új tanévet. A 30 órás képzés során a részt vevő tanárok számos témával ismerkedtek meg, mint például a biztonságos internethasználattal, a közösségi oldalak veszélyeivel és a digitális lábnyommal.

Egy friss hazai kutatás szerint a mai gyerekek nagy része már hat-hét éves korában rendszeres internethasználó lesz, a 10-15 éves korosztálynak pedig már több mint kétharmada napi szinten használja az internetet. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a fiatalok közel 70 százaléka rendelkezik valamely közösségi oldalon legalább egy profillal, és ezeknek több mint fele bárki számára nyilvános, névvel, fényképpel és életkor megjelölésével. Ezután nagyon is elgondolkodtató, hogy a gyerekek közül minden ötödik számolt be arról, hogy érte zaklatás az interneten keresztül.

A tudatos médiahasználat a felnövekvő generációk számára ma már nélkülözhetetlen. Ennek elsajátításában óriási szerepe van az iskolának, a pedagógusoknak, akik azonban sok esetben még nincsenek felkészülve ezekre a XXI. századi kihívásokra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hiánypótló kezdeményezésében – az Eruditio Oktatási Zrt. szervezésében – több mint húsz helyszínen lezajlott képzés révén a tanárok alkalmassá válnak arra, hogy olyan élményalapú foglalkozásokat tartsanak, amelyek révén fejleszthető a tanulók médiatudatossága.

A pedagógusok a következő témákkal ismerkedhettek meg a képzésen:
- biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismeretek elsajátítása, tájékozódás a világhálón
- online közösségek, a kialakult szokások értelme
- közösségek és az egyén az információs társadalomban - az online életforma hatása a személyiség fejlődésére és a társas kapcsolatokra, a tanulásra, a munkavégzésre, valamint a szabadidő eltöltésére
- a közösségi oldalak és veszélyeik - viselkedéskultúra az interneten, digitális lábnyom, önmagunkról szóló információk tudatos megosztása, visszakeresése, törlése 
- tudatos médiafogyasztási szokások kialakítása
- a médiakultúra elsajátítása, tudatos fogyasztói kultúra, tudatos és felelős állampolgári magatartás

A képzés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „A Jövő tudatos médiafogyasztói – médiaműveltség és médiatudatosság elterjesztése” című, TÁMOP-3.1.14-12-2013-0001 projektje keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A témáról bővebb információ itt. 

Forrás: edupress
 


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Frank Luca

H