H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:22 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Véget ért a tanév, de  nem ért véget a tanulás! A Múzeumok Éjszakáján - valóban éjszaka - emberek ezrei - gyerekek, felnőttek, idősek, tinédzserek - járták a…
szabadidő 2015. június 18.

 

 A tanulás a 21. században nagyon sokféle lehet. A diákok, pedagógusok és szülők körében is nagyon népszerűek az nonformális tanulást segítő, élményszerű, akár kikapcsolódás, szórakozás közben tanító intézmények. Az alábbi összeállításban szereplő helyek a nyári szünetben vagy a következő tanévben is ajánlhatók úti célként: túlzás nélkül életre szóló élmény és tudás szerezhető ezekben.

Készen állsz a tudományra?

A debreceni Nagyerdő közelében, zöld természeti környezetben található az Agóra Tudományos Élményközpont. A környéken egyedülállónak számító  interaktív térben több mint harminc tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni: találkozhatunk Öveges professzor Heki kutyájával, megfejthetjük jó néhány illúzió titkát, próbára tehetjük reflexeinket, vagy utat kereshetünk a végtelennek tűnő Tükörlabirintusban. Egy titokzatos, ún. Felfedező zóna és egy 3D-s vetítőterem is várja az érdeklődőket, de a látogatók megismerkedhetnek a jövő konyhájával is. Az Agórában érdekes előadásokat, filmvetítéseket és egyéb színes programokat kínálnak.

„Átélni, kutatni, játszani”

Valódi időutazás és egyedülálló élményekben gazdag program, amit a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont kínál. A 300 éves, műemléki védettségű magtárépület a jövőt idéző természettudományi interaktív bemutatóközpontként történő hasznosításának alapötlete a Mosoni Polgári Körtől származott, és 2012-ben valósult meg. A négy épületszinten a négy őselem – a víz, a föld, a levegő és a tűz – titkai ismerhetők meg. Az épületben a kreatív műhelyfoglalkozás mellett természetfilm-vetítés, nyomozós és szabadulós csapatjáték is elérhető. A Planetárium mellett külön érdekessége a központnak a vasúti terepasztal-rendszerhez hasonlítható modellvilág, a Mini Space World (MSW), űreszközökkel, műholdakkal.

Az épület előtt egy különleges, egyedülálló, jelként felfogható játékos térbeli szerkezet, a „tensegrity” kapott helyet. A primitív rúdszerkezetű torony rudakból és huzalokból áll, egyik rúd sem ér a másikhoz és szinte lebeg a térben.

Varázsóra a Laborban

  A  pécsi Ginkgo téren áll a Zsolnay kerámiagyár egykor laborként szolgáló épülete. A Zsolnay-gyár régi – nagyfeszültségű porcelánszigetelőket tesztelő – laboratóriuma ma a Látogatóközpontnak és a Labor Interaktív Varázstérnek ad helyet.  Elsőként mintegy 30 kísérleti eszközt, játékot állítottak össze a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. támogatásával testben és/vagy lélekben ifjú szakemberek. Ebben az épületben a játszósaroktól a Tesla-tekercsig sok érdekesség, izgalmas kísérlet megtalálható.

Magáért beszél a Zsolnay Labor Interaktív Játszóház honlapján olvasható szlogen: "A kiállított eszközökhöz nyúlni kötelező!" A diákcsoportokat is váró a Labor Interaktív Varázstér és a planetáriumi programok mellett újabb lehetőséggel bővül a Zsolnay Negyed ismeretterjesztő, természettudományos kínálata. A Varázsóra elnevezésű, látványos fizikai kísérletek során játékos formában bővíthetik az ide látogatók a fizikai ismereteiket, találhatnak magyarázatot a világ jelenségeire.

 

A felfedezések háza

Győr egyik legújabb oktatási-turisztikai attrakciója, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ Európában is egyedülálló, tematikus tudományos játszóház. A Széchenyi István Egyetem mögött kerekedő épület, ami a Wankel-motor dugattyújára emlékeztet, már önmagában is izgalmas látnivaló, de érdemes a formán túl is megismerkedni a felfedezések házával.
Az ide látogató egy olyan inspiráló, különleges intézménybe léphet be, amely gondolkodásra ösztönöz, felébreszti a kíváncsiságot és a kreativitást. „Kipróbálhatjuk, mekkora hely van egy Forma 1-es versenyautóban, tesztelhetjük reflexeinket a közlekedési lámpáknál, de akár saját, személyre szabott műszerfalat is tervezhetünk. 74 interaktív játék, látványos és szórakoztató kísérleti bemutatók, rendhagyó természettudományos órák várják a látogatókat 0-100 év között” – írják a honlapon a szervezők.

További élményszerű tanulási térről szóló leírásokat várunk Olvasóinktól, és rendszeresen követjük az eseményeket a moderniskola.hu oldalon.

A cikk megjelent a 2015/3. Modern Iskola lapban, az Utolsó oldal rovatban.


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Fülöp Hajnalka

H