H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:30 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
A tanulást segítő LEGO-robotokat kaptak egy speciális mentor program keretében az NI hazai leányvállalatától  a Csányi Alapítvány csoportjai. Részletek: 
jó példák 2015. december 13.

 

A Csányi Alapítvány pécsi és nagybajomi csoportja a játékos tanulásukat segítő LEGO-robotokat kapott a méréstechnika, vezérlés és automatizálás területén vezető National Instruments hazai leányvállalatától pénteken, Pécsett. Az érintett gyermekek a robotok és a vállalat speciális mentor programjának segítségével mostantól szórakoztató formában sajátítják el a térbeli gondolkodásmódot, fejlesztik fantáziájukat, és ismerkednek meg a grafikus programozás alapjaival, ezzel jelentős lépést téve az egyetemek mérnöki karai felé.

 

A rászoruló tehetséges gyermekeket segítő Csányi Alapítvány az NI Hungary Kft.-vel kötött megállapodást. Ennek értelmében a vállalat 2016. június 30-ig adta használatba a 1-1 db 979 LEGO Mindstorms Educational Kit-et (NXT 2.0 robotot) az Alapítvány pécsi és nagybajomi tanulóinak. Emellett pedig az NI Mentor Program keretében egy külön tréningen vettek részt az Alapítvány informatika fejlesztői és néhány mentora, ahol felkészültek arra, hogy az új felszerelést használva a játszva tanulás módszerével adják át a programozás alapismereteit a programhoz csatlakozó csányisoknak. A gyermekek így folyamatosan bővíthetik tudásukat, az évente meghirdetett hét különböző verseny során pedig próbára tehetik kreativitásukat, problémamegoldó képességüket. Ezen versenyek alatt az iskolásoknak az általuk előre beprogramozott robotokkal kell különféle problémákat megoldaniuk, pl. akadálypályákon átjutniuk.

 

„A reál tárgyakat kedvelő támogatottaink körében nagy volt az érdeklődés a program iránt, amit kísérleti jelleggel a pécsi és nagybajomi Közösségi Házainkban indítottunk el. Ha a projekt sikerrel zárul, ajánlani fogjuk bevezetését a többi csoportnak is” – mondta Bálint-Orsós Andrea, a pécsi Közösségi Ház mentora. „Tanulóinkat tudatosan fejlesztjük képességüktől, és tehetségüktől függően. Az NI program olyan egyedülállóan kidolgozott fejlődési utat biztosít, amit érdemes volt megpályázni” – tette hozzá Biró Patrik, a nagybajomi csoport mentora.

 

Az NI Mentor Program célja, hogy a LEGO Mindstorms eszközökön keresztül a gyermekek élményeket szerezve – robotok építése által – ismerjék meg a grafikus programozás alapjait, és rálátást kapjanak a természettudományokra, valamint a mérnökszakmában rejlő lehetőségekre. Az Alapítvány vezetősége abban bízik, hogy a program segítségével a támogatott gyermekek kedvet kapnak a munkaerőpiacon jelenleg nagyon keresett mérnök szakma iránt, melyet az Alapítvány természetesen a diploma megszerzéséig támogat.

 

„Csányi Erikának, az Alapítvány Kuratórium elnök asszonyának elvárása, hogy folyamatosan keressük azokat az újszerű, izgalmas megoldásokat és együttműködési lehetőségeket, amelyek segítségével még változatosabban tudjuk támogatni diákjainkat. Az alapítványi mentorai is folyamatosan tapasztalják az új oktatási módszerek pozitív hatásait, ami a gyermekeket is jobban leköti. Az, hogy a gyermekek ilyen izgatottan várják a képzésben való részvételt, minket is meggyőzött róla, hogy jól tettük, hogy a pályázás mellett döntöttünk. Egyelőre csak az általános iskolákba járó támogatottaink vesznek részt a hosszú távú programban. Bízunk benne, hogy mire az egyetemválasztás aktuálissá válik a számukra, a mérnöki karok is vonzóak lesznek nekik.” – mondta el dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója.

 

Fotó forrás: Csányi Alapítvány önkéntesei:Boós Gergő és Szabó Gábor

***

A Csányi Alapítványról

 

A Csányi Alapítvány országszerte segíti a rászoruló tehetséges gyermekeket úgy, hogy gondoskodik a megfelelő oktatásukról, kulturális és szociális műveltségükről az általános iskolától egészen az első diploma megszerzéséig. Jelenleg hat Közösségi Házában tevékenykedik azért, hogy a különórák során, izgalmas és edukatív programok segítségével biztosítsa az alapítvány által támogatott 300 gyermek jövőjét.

Az alapítvány teljes vagyona jelenleg 2,7 milliárd Ft. Az alapító Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, 2005-ben magánvagyonából adományozott egymilliárd forintos alaptőkén túl további 1,5 milliárd forinttal növelte az Alapítvány vagyonát, a fennmaradó rész a támogatói adományokból és a hozamból származik.

Az Alapítvány munkája iránti nagyfokú érdeklődést és elkötelezettséget igazolja, hogy az elmúlt években egyre több magánszemély és nagyvállalat is csatlakozott támogatóként, így gyarapítva a rászoruló gyerekek fejlesztésére fordítható forrásokat. A szervezet immár 7 éve gyűjti a tehetségek támogatását fontosnak tartó magyar adózók 1%-os felajánlását.

 

További információ a www.csanyialapitvany.hu oldalon.

 


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Fülöp Hajnalka

H