H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 23., 08:04 - Béla

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Szeptember 30-án pillanthattak be az érdeklődők a  Digitális Erőmű kulisszái mögé. A bemutatón a Digipédia és a rajz-és kisfilmpályázat részleteiről is szó…
pályázatok 2015. október 22.

Szeptember 30-án majd félszáz felnőtt és több tucat gyerek pillanthatott be Ózd egyik legizgalmasabb, innovatív fejlesztésének, a Digitális Erőműnek kulisszái mögé. A város ipari területén létesülő kutatási-fejlesztési-módszertani központ várhatóan 2016 januárjában kezdi meg működését. Az egykori gyárépület teljes tetőszerkezete megújult, lezárult a közműkiváltás,  és a szerkezetépítő munkák hamarosan befejeződnek; a jelenleg 70%-os készültségi fokon álló építkezés november végén zárul. A projekt és a város vezetőinek jelenlétében tartott bejárás mellett rajzversenyre és a fejlesztés különféle funkcióinak ismertetésére került sor. A projekt és a város vezetőinek jelenlétében tartott bejárás mellett rajzversenyre és a fejlesztés különféle aspektusainak ismertetésére került sor.

 

Riz Gábor országgyűlési képviselő arról beszélt, milyen hatással lehet a turizmusra és általában a város életére a hajdani kohászati üzem területén összesen 1,927 milliárd forintból megvalósuló beruházás. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) égisze alatt az egykori erőmű megújuló épülete több funkciót is ellát majd.

A kutatási-fejlesztési-módszertani központ egyik legfőbb terméke a „Digipédia” névre keresztelt oktatási alkalmazás lesz. A MaNDA főigazgatója, Lovas Lajos által bemutatott program több elektronikus eszközön is működik majd, és segítségével okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is elérhetővé válik az a több ezer dokumentum – filmek, hanganyagok, szöveges és képi emlékek –, amelyeket a MaNDA munkatársai digitalizálnak. Ez a kulturális adatbázis egyfajta virtuális múzeumként működik majd: a közgyűjtemények dokumentumai, ismertetők, leírások mellett 3D-s modellekkel is – azaz a speciális szempontok alapján böngésző érdeklődő akár kinagyítva, közelebbről is megtekinthet egyes tárgyakat. A program  több műveltségterületen és évfolyamon hasznosítható alkalmazásait tanárok és diákok egyaránt beépíthetik a tananyagba.

A modern építészet high-tech megoldásait alkalmazó fejlesztés nyomán az ipari műemlék több új funkciót kap. Míg az emeleten egy Módszertani Központ létesül irodákkal, korszerű oktatási stúdiókkal és konferenciateremmel – ez lesz a tananyagfejlesztés, a digitalizációs munka, a személyes és online képzések bázisa –, a földszinten az eredeti berendezési tárgyak miatt is különleges hangulatú közösségi tér kerül kialakításra, az épület alagsorában pedig a Digitális Kárpát-medence című kiállítás kap helyet.

Ez utóbbi majd egy évszázad mozgóképes kultúrkincséből válogat majd, hogy illusztrálja a  napjainkig ívelő történelem nevezetes mozzanatait. E kiállításhoz kapcsolódóan a MaNDA rajz- és kisfilmpályázatot írt ki, melyet utóbb november 4-ig meghosszabbítottak, és a pályázók körét is bővítették. A rajzpályázatra ovisok, alsósok és immár felsősök is nevezhetnek, egyénileg vagy csoportosan; kisfilmmel pedig alsó és felső tagozatosok a 12. évfolyamig bezárólag. További információk a Digitális Erőmű Facebook-oldalán, ahol nemrég nyereményjáték is indult, érdemes bekukkantani.

 További információk a Digitális Erőmű Facebook-oldalán, ahol nemrég nyereményjáték is indult, érdemes bekukkantani.

Kapcsolódó cikkek: 

Új életre kel az Ózdi Erőmű - digitális kiállítótérré alakul(x)

Pályázati felhívás „Digitális Kárpát-medence” című rajz és kisfilm pályázatra(X)


Rajz- és kisfilmpályázatot hirdet a Digitális Erőmű (x)
 


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Frank Luca

H