H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:23 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Hiánypótló mű jelent meg magyar nyelven a finn oktatási csoda kiépítésének három évtizedéről. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó gondozásában kiadott „A finn…
börze 2013. szeptember 26.

Első kézből kaphatnak a magyar olvasók átfogó képet arról, hogy miként épített ki Finnország három évtized alatt világszínvonalú oktatási rendszert. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó gondozásában megjelent „A finn példa” című könyvet bemutató Pokorni Zoltán, volt oktatási miniszter elmondta: az északi országban a standardizálás, a rendszeres központi értékelés helyett a bizalom, a megbecsülés, a kreativitás és az együttműködés támogatása biztosítja a minőségi oktatást.

Hiánypótló mű jelent meg magyar nyelven a finn oktatási csoda kiépítésének három évtizedéről. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) gondozásában kiadott „A finn példa” című könyv első kézből származó, átfogó leírása az északi országban létrejött világszínvonalú oktatási rendszernek. A könyv szerzője, Pasi Sahlberg finn pedagógus és oktatási szakértő. Dolgozott tanárként és a világon több oktatási rendszer elemzését is elvégezte. Közelről ismeri a finn oktatást, amelynek fejlődését a könyvben is végigköveti. Megmutatja, hogy az északi országban az oktatási reform a verseny, kiválasztás és a diákok külső felmérése helyett a tanári munka szakmai tartalmának növelésére, az iskolák szakmai vezetésének fejlesztésére, valamint a tanárok és iskolák felé irányuló bizalom megerősítésére helyezte a hangsúlyt. „A finn példa” részletesen leírja az oktatási változások összetett természetét, és arra bátorítja a pedagógusokat, hogy hatékony megoldásokat dolgozzanak ki saját körzetük és iskoláik számára.

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnöke a könyv bemutatásakor elmondta, hogy nincs egy az egyben alkalmazható finn oktatási recept, de a leírt tapasztalatok segíthetnek a hazai rendszerben lévő problémák azonosításához, a tévutak elkerüléséhez. A volt oktatási miniszter hozzátette: „Az északi országban a túlzó központosítással szemben a helyi tantervek fejlesztésére, a rendszeres ellenőrzések helyett pedig a bizalom erősítésére helyezik a hangsúlyt. Ennek alapján felmerül a kérdés, hogy vajon az erősen központosított tantervi szabályozás és a tanfelügyelet itthon ténylegesen jobb oktatáshoz vezetnek-e, javítják-e a gyerekek teljesítményét?

Az eredetileg angolul megjelent, többszörösen díjazott „A finn példa” című könyvet a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) gondozásában vehetik kézbe a magyar olvasók. „Piacvezető tankönyvkiadóként fontos számunkra, hogy jól működő példák bemutatásával segítsük a magyar oktatási szakértők, pedagógusok munkáját” – mondta el Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója. A könyv bemutatóján Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a hatékony oktatási rendszer felépítése vezetett el a magas hozzáadott értékű, tudásalapú finn gazdaság sikereihez.

 


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Tóth Klára

H