H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 21., 00:31 - Konrád

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Az Amgen Foundation támogatásával a Kutató Tanárok Országos Szövetsége egyéves, országos projektet indított útjára 2015 márciusában. A legkiválóbb szakkörök…
jó példák 2015. december 01.

2015. november 28. – Az Amgen Foundation támogatásával a Kutató Tanárok Országos Szövetsége egyéves, országos projektet indított útjára 2015 márciusában. A TUDÁS (Természettudomány tanulás és tanítás áttörésének segítése) projekt célja, hogy a természettudomány oktatás horizontját tágabbra nyissa a rejtett tehetségek bevonásával. Az Amgen Alapítványtól kapott 16 millió forintos támogatás révén a KUTOSZ kampányt indított a hazánkban minőségi munkát végző szakkörök számára: a legkiválóbb szakkörök diákjai a TUDÁS Expó rendezvényén mutatkozhattak be, 2015. november 28-án, Győrben.

Szakkörök bemutatkozása

"Kiállító szakkörök:

Bakelit: Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda, Pécs
Bánkirobot: Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium, Nyíregyháza
Természettudományos szakkör: NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely
Bolyai kísérleti fizika szakkör: Kecskeméti Bolyai János Gimnázium, Kecskemét
Műemlék kutató szakkör: Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakközépiskolája, Győr
Játsszunk elektronikát! Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr
Kézzelfogható természettudomány: Rudas László Közgazdasági Szakközépiskola, Dunaújváros
VárosMayors of Science: Városmajori Gimnázium, Budapest
Önképzőkör: Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
Robotika: Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola, Szekszárd
Szivárványos kísérletek: Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda
SZRG kémia szakkör: Szentendrei Református Gimnázium, Szentendre
Természettudományi szakkör: Öttevényi Általános Iskola, Öttevény
Természettudományos szakkör: Ajaki Tamási Áron Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Ajak
Új irányzat Természettudományos szakkör: Szent József Iskolaközpont, Szekszárd
Varázsvár: Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda"

Forrás:Kuttanar.hu

 

A Kutató Tanárok Országos Szövetsége 2012-ben tanároknak szervezett műhelymunka sorozatot az Amgen Alapítvány támogatásával. Később, szintén az Alapítvány támogatásával, a KUTOSZ, a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete vezetette projektben, a Kutató Kutató Diákok Országos Szövetségével együtt keresett megoldásokat a természettudományok oktatásának egyes problémáira.

A természettudomány oktatás évről évre tehetségek százait zárja ki azzal, hogy túl korán és túlságosan egyoldalúan válogat. Ezért a TUDÁS projekt arra keresi a választ, hogyan tehető vonzóvá ezen tanulók számára a természettudományokkal történő foglalkozást, illetve hogyan építhető fel az esélyteremtést szolgáló, befogadó tanulási környezet és a folyamatos fejlődésre való törekvés.

A TUDÁS projekt résztvevői november 28-án Győrben a TUDÁS Expón mutatkoztak be az érdeklődők számára. Az ország különböző pontjairól érkezett TUDÁS szakkörök tanulói a közönséget is megmozgató bemutatókkal készültek, melyeken keresztül az érdeklődők is bepillantást nyerhettek a munkájukba. A szakkörök bemutatói mellett az elsősorban tanároknak szóló műhelyeken, konkrét bemutató eszközök és/vagy kísérletek nyomán ismerhették meg a résztvevők azt, hogy hogyan lehet egy-egy jelenséget látványosan és több szempontból bemutatni és érdekfeszítően feldolgozni Az interaktív rendezvényen egy rövid bemutató után szakértők osztották meg és cserélték ki a gondolataikat. A témák között szerepelt a motiváció az iskolában és a pályaválasztásban es a tehetség és az érdeklődés szerepe a műszaki-természettudományos területen is.

 

A TUDÁS Expón résztvevő szakkörök mindegyike elismerésben részesült. A szakmai zsűri értékelése alapján a fődíj (140.000 Ft értékű laboratóriumi eszköz) mellett hét kategóriában kaptak díjat a szakkörök (Legnagyobb tudományos érték, Legérthetőbb bemutató, Leglelkesebb munka, Legsokoldalúbb szakkör, Legalaposabb magyarázat, Legátfogóbb témák, Leginkább gyakorlatias munka), és a Kutató Tanárok Országos Szövetsége egy különdíjat is átadott.

A TUDÁS projekt a kampányban résztvevők közül 150 diák és tanár számára biztosította az ellátást és az útiköltséget, de a rendezvény látogatása minden érdeklődő számára ingyenes volt.

 

Amgen Foundation

Az Amgen Foundation célja a tudományos oktatás fejlesztésével, hogy lelkesítse a jövő generáció kutatóit, felfedezőit és hogy segítse azon közösségek fejlődését, ahol az Amgen munkatársai élnek és dolgoznak. Mindezidáig az Amgen Foundation 200 millió dollárral támogatott helyi, regionális valamint nemzetközi non-profit szervezeteket, amelyek valamely innovatív módon hatnak a társadalomra. Az Amgen Foundation közel viszi a jövő generáció ifjú tudósaihoz a felfedezés izgalmát számos jeles program, köztük az Amgen Scholars, Amgen Biotech Experience és az Amgen Teach programok révén.

További információ: www.AmgenInspires.com kövesse a www.twitter.com/amgenfoundation.

KBFUS

A King Baudouin Foundation United States segíti elő az európai és afrikai országok számára nyújtott átgondolt és hatékony támogatást azáltal, hogy Egyesült Államokbeli adományozók fő céljai és szervezetei számára lehetővé teszi az adományozást, illetve a nonprofit szervezetek költséghatékony programjai számára lehetővé teszi egyesült államokbeli támogatási források megszerzését.

KUTOSZ

A Kutató Tanárok Szövetségének legfőbb törekvése, hogy színvonalas és eredményes munkája nyomán mindinkább kikerülhetetlen tényezővé váljon a közoktatás mindenkori vezetői számára elsősorban a tehetséggondozás, oktatás- módszertan fejlesztés terén.

További információ: www.kuttanar.hu

Kapcsolódó cikkek:

Összefogás a természettudományos oktatásért

REÁLi/oS JÖVŐNK


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Frank Luca

H