H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. március 21., 09:32 - Benedek

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Digipédia program lehetővé teszi, hogy a különféle nemzeti kultúrkincsek elérhetőek legyenek virtuálisan is. A MaNDA 30 órás képzéseket indít pedagógusoknak. 
IKT 2015. december 17.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer létrehozása című és TÁMOP-3.2.14-12/1-2013-0001 azonosítószámú kiemelt projekt kereté- ben a Szervezet 582 216 000 Ft európai uniós támogatást nyert el.

A magyar múzeumok, közgyűjtemények dokumentumai hamarosan fellelhetőek lesznek egyetlen kulturális adatbázisban, a Digipédia nevű programban, melynek célja az, hogy az ország egész területén, különféle gyűjteményekben található nemzeti kultúrkincs elérhető legyen virtuálisan is, valamint a tantervekben is felhasználható legyen. Ennek érdekében indult 2013. szeptemberében a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében a Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer létrehozását célzó munka, amely 2015. év végén lezárul.

E Térinformációs Rendszer felhasználóbarát elnevezése a Digipédia, amely 582 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg. A projekt valójában virtuális múzeumként működik, ahol egyrészt az érdeklődők böngészhetnek a tárgyak és más dokumentumok digitalizált megfelelői, a hozzájuk kapcsolódó leírások és 3 dimenziós modellek között. Másrészt a szoftver olyan alkalmazásokat is nyújt, amelyek a közoktatásban is felhasználhatóak lesznek, mind a pedagógusok, mind a diákok számára, méghozzá nemcsak a tanórák keretében, de azokon kívül, szabad és önálló tanulást, művelődést is lehetővé téve.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) gondozásában létrejött vállalkozás szervesen kapcsolódik az Ózdi Ipari Telepen januárban megnyíló Digitális Erőműhöz. Ez a többfunkciós, kutatási-fejlesztésimódszertani központ egy majd száz éves gyárcsarnok high-tech eszközökkel megújított épületében kap helyet, ahol egy állandó kiállítás és közösségi terek létesítése mellett tovább folyik majd a magyar kultúrkincs digitalizációja, valamint az ahhoz kapcsolódó fejlesztések.

A Digipédia elérhető lesz többfajta elektronikus eszközön, így okostelefonon, tableten és asztali számítógé- pen is, és több szempont szerint lesz böngészhető, kereshető. Az adott tárgyi emlék, szellemi termék, műalkotás kapcsán megtaláljuk majd az adatbázisban annak képét, nevét, egy leírást róla, a földrajzi helyét, valamint olyan módszertani javaslatokat is, amelyek a tanórákra való felkészülésben nyújthatnak segítséget, orientáló jelleggel a korcsoport, műveltségi terület vagy a fejleszthető kompetenciákra vonatkozóan. Az összetett kereső felületen a találati listák sorrendje is több szempont szerint lesz felállítható, például a relevancia, a létrehozás ideje vagy a dokumentum más adatmezője alapján. A rendszer tartalmaz egy oktatási modult is, melyben a feltöltött dokumentumok oktatási anyagként kerülnek rendszerezésre, műveltségi terület, kompetencia típus és életkor szerint. A keresés eredményeként nyert dokumentumok különféle formátumokban (XML, XLSX, CSV) lesznek exportálhatók. A felhasználók feliratkozhatnak egyes gyűjtemé- nyekre, hogy értesüljenek annak változásairól, a frissítésekről.

Annak érdekében, hogy a pedagógusok könnyebben és invenciózusabban hasznosíthassák ezt az új eszközt, a MaNDA 30 órás képzéseket indított, ahol más oktatási és kulturális adatbázisok is, de legfőképp a Digipédia használatát sajátíthatta el az eddig részt vett 289 fő. 

A fejlesztés során továbbá a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjteménnyel együttműködve, több mint 500 elem feldolgozása és migrálása történt meg, amely szintén elérhető a Digipédiában.

A Digipédia újító projektje nemcsak a magyar felhasználókat gazdagítja egy virtuális múzeummal és egy 21. századi oktatási és kulturális innovációval, de az Európa Unió tagországai számára is elérhetővé teszi a magyar nemzeti kultúrkincset.

A projekttel kapcsolatban további információ a következő elérhetőségeken kérhető: info@mandarchiv.hu 

 

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet Sajtóközlemény

Kapcsolódó cikkek:

Jövőre nyit a Digitális Erőmű

Interjú Képes Gáborral, a MaNDA főosztályvezetőjével (x)

Hamarosan startol a Digitális Erőmű, Ózd legizgalmasabb kulturális projektje (x)


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Frank Luca

H