H
0 nap van hátra a tanévből. 2018. április 19., 21:45 - Emma

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/includes/bootstrap.inc 3161 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/web/moderniskola/weblecke.hu/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).
Állásfoglalást tett közzé honlapján a Történelemtanárok Egylete (TTE), melyben azt szorgalmazzák, hogy a tanév végén szakmai szervezetek bevonásával vizsgálják…
vélemény 2013. október 16.

Állásfoglalást tett közzé honlapján a Történelemtanárok Egylete (TTE), melyben azt szorgalmazzák, hogy a tanév végén szakmai szervezetek bevonásával vizsgálják felül és korrigálják a kerettantervet és az új tankönyveket.

1. A tapasztalatok figyelembe vételével e tanév végén a szakmai szervezetek bevonásával vizsgálják felül, majd korrigálják a kerettantervet és az új tankönyveket.

Vizsgálják meg, helyesnek bizonyul-e az, hogy

a) hangsúly a képességfejlesztésről a lexikális ismeretek felé, a széles értelemben vett társadalomtörténet helyett a politikatörténet irányába tolódott,
b) hogy a kerettanterv illetve az arra épülő tankönyvek az általános emberi értékrenden túl bármely elvárt vagy elvártnak vélt értékrendet jelenítsenek meg,
c) hogy a kerettanterv alapján készült új tankönyvek adattartalma a rendelkezésre álló időben megtaníthatóak-e, avagy a régmúltról tanítandókat csökkenteni kell.

2. A tankönyvek választhatósága érték, elfogadhatatlannak tartjuk az egyetlen, mindenki számára kötelező tankönyv bevezetésének koncepcióját.

3. Ragaszkodunk a tanár szakmai szabadságának, autonómiájának tiszteletben tartásához. Elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Pedagógus Kar kényszertagságát, továbbá azt, hogy jogszabály alapján kivételezett helyzetbe kerüljön pénzügyi szempontból, valamint reprezentatív testületként való feltüntetését.

4. A történelemtanítás, a tankönyvkészítés illetve a helyi tantervek kidolgozása során hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a történelmi valósággal ellentétes hamis mítoszok bemutatása megfelelő, kiérlelt tudományos eredmények alapján kerüljenek tárgyalásra.

5. A határon túli kirándulásoknál fontosnak tartjuk az ott élő magyarok mellett a szomszéd népek kultúrájának megismertetését is.

2013. október 12.
A Történelemtanárok (23.) Országos Konferenciája és a Történelemtanárok Egylete Közgyűlése

forrás: www.tte.hu


Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu

Beküldte: Tóth Klára

H